Sunday, March 31, 2013

Osso Bucco veisekoodi lõikudest

Osso Bucco on traditsiooniline Itaalia Lombardia maakonna pajaroog. Valmistatakse seda õõnesluuga vasikakoodi seibidest. Otsetõlkes tähendabki Osso Bucco õõnsat luud. Küpsedes annab õõnesluust eralduv luuüdi kogu pajaroale veelgi hõrguma maitse.

Minul ei õnnestunud aga vasikakooti hankida ja pidin leppima Rimi pakutava veisekoodi lõikudega. Minu üllatuseks ei pärinenudki antud loom Eesti kasvatajatelt vaid kaugelt Iirimaalt. Iirimaalt! Kesk- Eesti poelettidel liigub niigi vähe veiseliha ja see õnnetu pea olematu valik pärineb ka Iirimaalt. Lihtsalt kurb.

Osso Bucco retsepte on palju. Minagi lugesin neid erinevaid variante ja kuna mulle on võõras näpuga retseptis järje ajamine, siis panin sellest kõigest kokku oma versiooni. Ja sai väga maitsev! Isegi meespool kiitis ja matsutas rõõmuga.

Enne lihatükkide töötlemist sidusin nad majapidamisnööriga korralikult kokku - nii säilib nende kuju paremini. Kuna hautamisaeg on küllaltki pikk, siis võib juhtuda, et muidu nad lihtsalt lagunevad tükkideks. Retseptis kasutatakse ka Parmesani kuivanud koorikut - üks õige itaalia perenaine ei pidavat neid kunagi ära viskama, kõik kasutatakse toidutegemisel ära. Parmesani koorik paksendab hautamiskastet ja täiustab selle maitset.


ca 1,5 kg vasika/veisekoodi lõikusid
2 sl nisujahu
oliiviõli
1 suur porgand
1 keskmine sibul
2 sellerivart
3 dl valget kuiva veini (nt Chardonnay)
3 dl veiseliha/veisekondi puljongit
1 kuivanud Parmesani koorik
2 sl tomatipastat
1 oks rosmariini
2 oksa tüümiani (võib ka kuivatatud varianti kasutada ca 0,5 tl)
sool
must pipar
vajadusel suhkur

Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

Kuivata liha paberiga. Seo veisekoodi lõigud majapidamisnööriga korralikult kokku. Sõlmi kimbuks ka Parmesani koorik ja rosmariini ning tüümiani oksad. Maitsesta liha soola ja jahvatatud musta pipraga, patsuta igast küljest jahuga üle. Lase oliiviõli pannil või hautamisnõus kuumaks ja prae lihalõigud selles mõlemalt poolt pruuniks. Tõsta liha kõrvale. Passeeri samas õlis tükeldatud sibul, porgand ja varsseller. Lisa tomatipasta ja kuumuta. Lisa vein ja lase ca 2 minutit aurustuda. Seejärel lisa kuum puljong ja Parmesani- maitsetaimede kimp. Lase keema tõusta ning lisa lihalõigud. Kontrolli kastme maitset. Vajadusel maitsesta.

Tõsta haudepott ahju ja hauta 180 kraadi juures 2,5- 3 tundi. Vahepeal kasta liha kastmega, et see mahlasemaks jääks. Lõpptulemus peab jääma nii pehme, et liha tuleb vabalt kondi küljest lahti ja  nuga läheb sellest hõlpsasti läbi.

Nüüd on kaks varianti. Kui soovid ilma tükkideta kastet, siis tuleb kaste läbi sõela kurnata ja vajadusel ka kokku keeta. Minule aga sobis selline aedviljadega kaste ka suurepäraselt ja kurnama ma ei hakanudki - kõik läks söömisele.




No comments:

Post a Comment