Saturday, September 29, 2012

Untsuläinud pavlova ehk beseekook sidruni- kohupiimakreemi ja marjadega

Kuna brüleekreemi tegemisest jäi üle seitse munavalget ja minu südametunnistus ei luba kunagi midagi säilivat ja söödavat ära visata, siis tuli nendest midagi meisterdada. Üks suur pavlova on sellisel juhul täitsa asjakohane. Juhtus aga nii, et mu truu sõber, köögikombain, ei saanud munavalgete vahustamisega päris hästi hakkama ning isegi pikaajalise töötlemise tulemusena ei läinud munavalge päris õigesti vahtu. Nojah, mis siis ikka. Valasin kogu segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jäin parimat lootma. Ja nagu näha, siis pettuma ei pidanud :)

 
Sidruni- kohupiimakreem:
400 g vaniljemaitselist kohupiima
peotäis rosinaid
poole sidruni mahl

Sega kohupiim rosinate ning sidrunimahlaga. Jäta külmkappi vähemalt 20 minutiks seisma.

Beseepõhi:
7 munavalget
350 g suhkrut
3 tl tärklist
1 tl vaniljeekstakti 
1,5 tl valget veiniäädikat
soola

Keera ahi 160 kraadi peale.

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga, kuni saad pehme lumivalge vahu. Lisa 1/3 suhkrust ja jätka vahustamist. Iga ca kolme minuti tagant lisa veel kolmandiku kaupa suhkrut. Vahusta munavalgeid niikaua, kuni vaht on kõva ja läikiv. Jah, ma kirjutasin enne, et päris kõva see vaht mul polnud, aga tegelikult võiks munavalgevaht ikka korralik ja tugev olla, siis on besee õnnestumine garanteeritud. Lõpuks tilguta vahu peale äädikas, vaniljeekstrakt ning tärklis. Vahusta veel paar tiiru.

Vala munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ideaalis võiks ta olla ringikujuliselt, kuid kuna minul õiget vahtu saada ei õnnestunud, siis ma pidin leppima kandilisega. Tõsta besee ahju ning langeta kuumust kohe 110 kraadini. Küpseta beseed ahjus ca 1,5 tundi. Seejärel keera kuumus kinni ning lase beseel lahtise ahjuuksega jahtuda, kuni see on täielikult jahtunud. Korralikult jahtunud ning kuivanud besee libiseb ise küpsetuspaberilt maha.

Kui beseepõhi on korralikult jahtunud, lõika sellelt ära ülearused ääred, tipud. Jaota beseepõhjale ühtlaselt peale kohupiimakreem, soovi korral puista peale veel mandlilaaste ning beseepõhja küljest lõigatud väikeseid tükikesi. Kaunista marjadega.

No comments:

Post a Comment