Sunday, August 12, 2012

Pangesalat

Minust on saamas "vanaema". Peaaegu kõik mu päevad on sisustatud hoidistamisega. Ja seega pole ka olnud eriti aega siia miskit uut postitada. Seened, mustikad, pirnid, õunad, kurgid, kirsid, tomatid... Just praegugi podiseb pliidil imeilusa, lausa ebamaise värviga porgandi- apelsini moos. Oma järge jäävad veel ootama pohlad ja tšillid (kindlasti leian midagi veel, mida purki toppida :D).

Ennemalt naersin alati seda, kuidas vanaemadel tekib kesk suve hirmus purgimaania - purke tassitakse ühest kohast teise, ostetakse, täidetakse, sildistatakse. Siis väärib mainimist, et ka mina olen viimased kaks päeva otsinud kohti, kust aina rohkem ja rohkem purke saaks :D Täitsa vanaema, noh!

Kui jutt juba vanaemade peale läks, siis minu enda vanaema tegi igasuviselt pangesalatit. Nüüd on kord minu kätte jõudnud. Ja nimi pangesalat on täiesti õigustatud - proovisin esialgu kogu salatimaterjali mahutada oma köögi kõige suuremasse ca 8 liitrisesse kaussi, kuid tulutult. Tuli appi võtta vana hea pang.

Kõik kogused on umbkaudsed. Ei juhtu midagi, kui mõnda koostisosa on natuke rohkem või vähem. Ise sain antud kogustest seitse purki salatit (550- 750 ml).

1,5 kg kapsast
1,5 kg kurki
1 kg sibulat
1,3 kg porgandit
ca 10 küüslauguküünt
1,5 dl toiduõli
8 sl äädikat
3 sl suhkrut
3 sl soola
3 tl jahvatatud musta pipart

Hakkida kõik köögiviljad - mõneks ajaks on tegevus olemas. Proovikiviks osutub aga sellise sibulakoguse hakkimine -minulgi võttis pisara silma :D

Hakitud köögiviljadele valada peale õli, äädikas ja maitseained. Segada kõik segamini ja jätta vähemalt neljaks tunniks seisma (või ka terveks ööks).

Kuumutada salatit tasasel tulel ca 40 minutit. Porgandid ja kurgid peaksid jääma mõnusalt krõmpsuks. Jaotada salat steriliseeritud purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.

No comments:

Post a Comment