Wednesday, May 2, 2012

Kohupiimatäidisega tuuletaskud

Lõpuks ometi jõuan ka pühapäevase põhipostituseni. Kuna pühapäeval olin üksinda ja ilm oli ka sombune, veetsin aega erinevaid toidublogisid uurides. Silm jäi peatuma perenaine.ee "Tuuletaskute ABC'l". Esiti tundus keedutaigen midagi ületamatult keerulist ja mina ju sellega niikuinii hakkama ei saaks. Aga huvi samas oli. Seega lõpuks tõingi poest puuduolevad asjad ja hakkasin katsetama.

Taigen sai valmis mängleva kergusega - polnud seal mitte midagi keerulist! Aga tuuletaskute pritsimine oli küll omaette pusimine. Nimelt suutsin ma oma tordipritsi korduvalt "plahvatama" panna ja seepärast pidin seda mitmeid kordi remontima. Asja positiivne külg on aga see, et viimaks ometi leidsin ma mõjuva põhjuse uue ja korralikuma tordipritsi muretsemiseks. Lõpuks nägi mu köök midagi sõjatandri ja prügimäe vahepealset välja. Kuid hoolimata vahejuhtumitest jõudsid tuuletaskud elusalt ja peaaegu tervelt ahju.

Selle asemel, et seda kaost oma köögist likvideerida, pidin ma ju ahjuukse ees kõik see pool tundi vahtima, kas minu tuuletaskud ikka kerkivad. Ja pean tõdema, et tõepoolest kerkisid ja olid isegi seest tühjad!

Õhtu lõpuks saabusid muidugi ka rõõmusõnumid - juba hiljemalt reede õhtuks tuleb kapis ruumi leida imeilusale Villeroy & Boch'i serviisile!

Tainas:
3 dl vett
80 g võid
3,3 dl jahu
4 muna
0,5 tl soola

Täidis:
2 dl vahukoort
400 g kohupiima
1,2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl sulatatud võid

Taigna jaoks pane keema vesi, sool ja või - kuni keema tõusmiseni ära sega, sest nii on veekadu väiksem. Mõõda valmis jahu ja kui vesi on keema tõusnud, tõsta pott tulelt ning lisa ühe korraga jahu. Segada kiiresti ja hoolikalt ühtlaseks taignaks. Panna pott uuesti tulele ja segada taigent nii kaua, kuni see lööb poti külgedelt lahti ning jääb poti keskele ilusaks ühtlaseks palliks (selleks läheb aega umbes 1,5 minutit). Lasta taignal u 50 kraadini jahtuda. Seejärel lisada ükshaaval munad. Iga muna järel segada hoolikalt - ei tohi jääda tükki. Valmis  taigen peab olema ühtlane ja kergelt läikiv.

Panna taigen tordipritsi ja pritsida küpsetuspaberiga kaetud plaadile u kahe sõrme jämedused ribad (ühest otsast ühendatud, teisest lahti). Vajuta märja sõrmega alla kõrgemad tipud (muidu võivad ära kõrbeda). Küpsetada 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alandada kuumust 200 kraadile ning küpsetada veel 12 minutit. Ära ahjuust vahepeal ava! Lõpuks lülita ahi välja ja jäta tuuletaskud lahtise ahjuuksega ahju veel u viieks minutiks seisma - nii ei vaju tuuletaskud kokku.

Täidise jaoks vahustada vahukoor ning segada ülejäänud ainetega. Lõigata tuuletaskutelt "müts maha" ja pritsida tordipritsiga täidis alumisele osale. Panna "müts" kohupiimapasta peale ja valmis nad ongi!






No comments:

Post a Comment