Monday, May 28, 2012

Esimene samm ciabatta- maailmas

Nonii. Ma pole siia enam väga ammu midagi postitanud. Pilte ja retsepte on kogunenud küll omajagu, kuid postitamiseni pole veel jõudnud. Ei tea, kas selles on süüdi päikesepaistelised kevadilmad, ajapuudus või vaikselt võimust võttev pisike laiskuseuss. Igaljuhul täna võtsin ennast kokku ja sorteerisin oma retsepte ning otsustasin nad ikkagi ka siia kirja panna.

Ciabatta - valge itaalia leib. Minu esimene kokkupuude ciabattaga oli tänu osavatele Selveri pagaritele. No, küll oli hea! Peale seda ei saanud ma lahti mõttest seda ka ise teha proovida ja millised maitsvad bruschettad sellega veel saaks. Kodus Internetiavarustes retsepte otsides jäid mulle silma ainult kaks usaldusväärset retsepti. Üks on pärit Mari- Liisi blogist ja teine Nami- Namist (paneks hea meelega kohe lingi ka, kuid hetkel tundub, et antud Internetileht pole kättesaadav).

Otsustasin, et katsetan seekord Mari- Liisi retsepti järgi tehtud ciabattat. Tulemus oli küll maitsev, aga vaeva sellega oli ka ikka omajagu. 

Eeltainas:
15 g pärmi
3 dl vett
3 dl nisujahu

Lahustada pärm külmas vees. Lisada jahu, segada ühtlaseks ja jätta 12ks tunniks toatemperatuurile seisma - tulemuseks on vedel, veniv ja vahutav tainas ja seda peaks olema u 6 dl't.

Päristainas:
6 dl eeltainast
3 dl vett
15 g pärmi
3 dl durumjahu
3 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1 tl soola

Segada omavahel eeltainas, vesi ja pärm. Lisada taigna hulka jahud ja suhkur. Seejärel sõtkuda tainast 15 minutit, lisada sool ja sõtkuda veel 10 minutit. Ma tean - sõtkumise isu saab mõnuga täis! Ideaalis peaks tainas sellise sõtkumise peale lõpuks kausi äärtest lahti lööma, kuid minul seda ei juhtunudki. Tainas on tõesti üpriski vedel. 

Määrida vähemalt 10 cm kõrguste servadega ahjuvorm oliivõliga ning valada tainas sinna sisse. Katta vorm rätikuga ja jätta tunniks ajaks kerkima.
Pane ahju põhja kuumuskindel veega täidetud nõu. Kuumuta ahi 220 kraadini.

Puistata lauale jahu ning valada kerkinud tainas ettevaatlikult sinna peale. Vormida jahuste kätega kaks piklikku pätsi ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetada ahjus 20 minutit. Peale seda tõsta veenõu ahjust välja ja küpsetada ciabattasid veel 15 minutit.




No comments:

Post a Comment