Monday, April 9, 2012

Pasha ja lihavõtted

Sellel aastal saime üle pika aja korralikult lihavõtteid tähistada. Muidu on olnud ikka nii, et kumbki meist on kas tööl või lihtsalt kodust eemal olnud. Hoolimata asjaolust, et me kumbki mune ei söö, sai neid ikkagi värvitud ja koksitudki. Söömisrõõm jäi siiski koerale, kes oli muidugi selliste asjade käiguga vägagi rahul.

Ja nagu eelnevatelgi kordadel jäin mina munade värvimisel endale kindlaks - minu munad saavad looduslikest materjalidest värvi. Kasutasin tavapäraseid sibulakoori ja ühe muna proovisin värvida ka hibiskuse õitega. Lootsin, et muna omandab keetmisel punaka varjundi, kuid jäi selline hallikas. Nüüd mõtlen, et oleks võinud ka mustikatega värvimist katsetada, kuid üritan selle järgmisel aastal meeles pidada.

Minu teine pool viitsib aga rohkem mässata ja "lobistada", seega jäid temale tehislikud värvitabletid. Hoolimata sellest, et need nägid alguses küllalti lahjad ja haledad välja, jäid munad mõnusalt erksavärvilised.





















Pasha on traditsiooniline lihavõtteaja magustoit. Küllaltki rammus, aga see- eest väga hea. Pasha tegemiseks on vaja spetsiaalset pashavormi, kuid selle asemel sobivad väga hästi ka sõel, kohvifilter või lillepott. Oluline on, et kohupiimamass saaks nõrguda - vastasel juhul ei hoia pasha oma vormi ja laguneb ära. Nõrguma peaks panema juba päev - kaks varem. Mina panin pühapäevaseks söömiseks mõeldud pasha juba reede päeval külmkappi valmima.

Nõrutamiseks kasutasin tavalist plastmassist sõela, mille vooderdasin õhukese riidega (parem oleks marli). Vormist välja võtmisel sai pasha pealispind tänu riidele veidike kannatada.

Ja nüüd lõpuks ka retsepti juurde! 

400 g maitsestamata ricottat    
2 dl 35 % koort
1 munakollane
1 dl suhkrut
4 tl sidrunimahla
pähkleid
marmelaadi

Ricotta segada suhkru, munakollase ja sidrunimahlaga. Vahustada kergelt. Lisada vahustatud vahukoor ning seejärel pähklid ja marmelaad. Valada segu riidega/marliga vooderdatud pashavormi ning lasta külmkapis päev - kaks nõrguda. Pashale võib peale panna ka mingisuguse raskuse - kiirendab nõrgumist.

Kui pasha on valmis, kummutada see taldrikule, kaunistada ning serveerida.



No comments:

Post a Comment