Saturday, July 7, 2012

Crème brûlée maasika- mündisalsaga

Minu esimene kohtumine selle küllalti keerulisena tunduva Crème brûlée kirjapildiga toimus mu enda pulmapäeval restoranis Volga. Ja peale seda ei saa ega saa ma sellest isu täis. Sellel aastal õnnestus mul ka endale kuumakindlad brûlée- vormid saada ja peale seda olen seda imemaitsvat magustoitu juba kolm- neli korda valmistanud. 

Alguses kui retsepte uurisin jäi mulje, et tegemist on väga keerulise täppisteadusega, aga mu eelarvamused olid ilmselgelt liiast. Tegelikkuses võtab selle valmistamine aega ca 5- 7 minutit ja seejärel umbes 35 minutit veel ahjus. Ja keerulist ei ole tõepoolest mitte midagi. Igaljuhul tasub proovimist :)

Lisandina praegusele maasikahooajale kohane maasika- mündisalsa. Crème brûlée, maasikad, münt ja balsamico - suurepärane kooslus!

Crème brûlée (6- 8 vormi):
6 dl vahukoort
0,5 tk vaniljekauna
0,5 dl suhkrut
8 munakollast

Segada munakollased suhkruga. Lõigata vaniljekaun keskelt lahti, tõmmata sealt noaotsaga seemned välja ja lisada nii kaun kui ka seemned vahukoorele. Kuumutada vahukoort  - ei tohi lasta keema! Tõsta koor tulelt, eemaldada vaniljekaun ja vispeldada koor ettevaatlikult ja vähehaaval munasegule. Kui alguses korraga liiga palju kuuma koort munadele lisada, siis võib juhtuda, et kogu segu läheb tükki.
Kuumutada ahi 175 kraadini. Valada koore- munasegu Crème brûlée vormidesse ja asetada need ahjuvormi (ahjuvormi ääred peaksid olema enam- vähem sama kõrged, kui on vormid). Ahjuvormi valada nii palju kuuma vett, et brûlée- vormid oleksid 2/3 ulatuses vees.
Küpsetada ahjus 35 - 45 minutit. Crème brûlée on valmis siis, kui koore- munasegu ettevaatlikul raputamisel kergelt võdiseb (meenutab tarretist). Jahutada vormid ja seejärel panna vähemalt kaheks tunniks külmkappi.
Vahetult enne serveerimist tõsta igale vormile u teelusikatäis valget suhkrut, ajada see ühtlaselt laiali ja karamelliseerida gaasipõletiga.

Siin on päris õpetlik video: http://www.youtube.com/watch?v=pHgpj3X2ru8

Maasika- mündisalsa:
u 300 g aedmaasikaid
1 peotäis piparmündilehti
1 sl palsamiäädikat
1 sl maasikaliköör
1 sl demerara suhkrut

Kuumutada palsamiäädikas ja liköör. Lisada suhkur ning segada seni kuni suhkur on täielikult sulanud. Saadud segu jahutada. Kui segu jahtunud, siis segada hulka tükeldatud maasikad ja hakitud mündilehed.



No comments:

Post a Comment