Tuesday, November 5, 2013

Lihtne luksus - Pädaste mõis ja restoran Alexander


Oktoobri alguses sai tõelisuseks mu kauaaegne unistus ja salasoov - külastada Muhu saarel asuvat Eesti parimat restorani Alexander. Ja mitte ainult seda. Viibisime kaks päeva ja ööd lihtsas luksuses, Pädaste mõisa härrastemaja sviidis. Ja just "Lihtne luksus" mis on ka Pädaste mõisa tunnuslause, iseloomustab kogu seda kompleksi kõige paremini. Tehnika ning sisustuselementide tipptase minimalistlikus klassikalises stiilis. Meiega kaasas oli ka pere kõige pisem ja tõeline inimestemagnet - poole aastane Emma. Pädaste territooriumil hoiab silma peal mõisakoer Prik, kes omale kaheks päevaks ühe ülienergilise mängukaaslase sai.

 Pädastes veedetud päevade tipphetkedeks olid muidugi restorani Alexander külastused. Esimese päeva lõuna ajal käisime klassikalist Caesari salatit söömas, millele võtsime lisandiks kanafilee. Kahju, et selle kana maitset ja tekstuuri kuidagi edastada ei saa, sest see oli midagi võrratut! Ma siiani murran pead, kuidas ometi see tehtud oli. Nii õrn, pehme ja samas mahlane. Jäi mulje nagu polekski tegu minule tuntud kanaga! Söögi kõrvale pakuti Pädaste enda kaevu vett, nii mulliga kui ka mullita kujul. Ja nii nagu mujalgi majas ei olnud siin midagi ülepakutut. Tavalised nõud, tavaline a la carte kate. Väga lihtne kujundus, aga samas jättis väljapeetud mulje.
 
 Esimesel õhtul oli meil ette tellitud 3- käiguline Table d’Hote õhtusöök, mis koos peakoka tervituste ja vahepaladega kujunes 6- käiguliseks üllatusi täis õhtuks. Kogu presentatsioon, serveering, kasutatavad "nõud" ja loodud meeleolu oli midagi unustamatut ja samas nii ootamatut, et minusugusel asjaarmastajal polnud aega isegi pilte klõpsida, sest kõik see ootas ju maitsmist! Midagi niivõrd uudset, loomingulist ja ahhetamapanevat polnud mina veel näinud, liiatigi veel maitsnud. Veelgi omapärasemaks muutis kogu õhtu see, et ühte käiku tuli meie enda laua äärde sisse juhatama veel restorani Alexander üks kokkadest isiklikult.
 
 
Õhtusöögi üheks osaks oli muidugi ka omapärane leivavalik ning nende serveering. Kõigepealt toodi lauale näksimiseks leivaõhikud - fenkoliseemnetega-, mooniseemnetega- ja Pädaste leiva õhikud. Toidu kõrvale sai hammustada mustikaleiba (imeline!!!) ja speltanisukukleid. Need toodi lauale puidust karbiga, milles olid tulikuumad kivid ja pisikesed leivapätsid ja kuklid nende peal soojas. Lisandiks pakuti vadakuga vahustatud taluvõid, seenekreemi ja aniisisoola.

 
 Esimene koka tervitus: vinnutatud porgand porgandikreemiga
 
 
Teine tervitus: Eesti metskitse vinnutatud jalaliha mustikakreemiga
 
 
Esimene eelroog: Pädaste mõisas vinnutatud pardiliha Rautsi porganditega
 
 
Pearoog: veise sisefilee kõrvitsase tatra, ahjupeetide ja seenekreemiga

 
 Vahepala: astelpajukreem
 
 
Dessert: apurokk - kartulipuder hapupiima ja tuhapuruga
 
 
Teisel päeval oli meil tellitud 4- käiguline Table d’Hote menüü, mis kujunes hoopiski 8- käiguliseks. Ja kui muidu jätavad mind igasugused magustoidud täiesti külmaks, siis sellel õhtusöögil pakutud astelpajuhüüve astelpajukreemi ja tuhapuruga tõstis magustoidu mõiste minu jaoks hoopiski uuele tasemele - ma pole tõesti eladeski midagi niivõrd nauditavat saanud!
 
Tõelisuseks sai aga minu teise poole õudusunenägu - pakuti täiesti kuumtöötlemata liha, veise  tartar'i. Minulegi üllatusena suutis ta isegi pool portsjonist ära süüa ja seejuures vingumata ning higistamata :D Asi seegi.
 
Kahjuks jäid mul aga seekord kaks koka tervitus ja üks vahepala pildistamata. Aga silmailu ja unikaalset maitset pakkusid nad sellegipoolest.
 
 
 Esimene tervitus: vutimuna rääbisemarjaga
 
Teine tervitus: punapeedi konsomee
 
Esimene eelroog: röstitud punapeet pastinaagikrõpsu, kitsejuustu- röstitud peterselli kastme ja mullapuruga
 
 
Teine eelroog: veise tartar murulaugukastme, tilliõli ja röstitud küüslauguga
 
 
Vahepala: ebaküdoonia granita
 
 
Pearoog: praetud tursafilee, kartulirösti, marineeritud selleri ja vadakukastmega
 
 
Vahepala: valge šokolaadi- toorjuustukreem
 
Dessert: astelpajuhüüve astelpajukreemi ja tuhapuruga
 
 
Äramainimist tasub veel ka hommikusöök. Ma olen väga paljudes hotellides ööbinud ja erinevaid hommikusööke näinud, kuid jällegi pean tõdema, et mitte midagi sellist. Värskelt pressitud mahl, just valminud mustikasmuuti, Pädaste müsli, a la carte menüü kuuma hommikusöögi jaoks, Pädaste lihavalik, ahjusoojad saiad ja palju muud. Kahju ainult, et hommikuti kõht nii ruttu täis saab.

 

No comments:

Post a Comment