Wednesday, July 11, 2012

Natuke teistmoodi Brita kook maasikatega

Sellel aastal on täielik maasikauputus. Minule see täitsa sobib, sest neid häid marju pole kunagi liiga palju:) Siiski on talvevarud sügavkülmas oma limiidi juba ammu ületanud ja tavapärasest suurem kogus toormoosi jääb pühapäevahommikusi pannkooke ootama. Nüüd jääb üle ainult uusi ja huvitavaid kooke- torte- jooke maasikatega katsetada.

Järgnevalt üks imemaitsev koogi (pigem tordi) retsept. Alguses ehmatas mind natuke see küllaltki suur suhkrukogus, mis selle kooktordi valmistamiseks kulub, kuid lõpptulemus on üllatavalt kerge, mahlane ja üldse mitte niivõrd magus.

Algne retsept on pärit siit.

Põhi:
3 munakollast
1 terve muna
1 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Beseekiht:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
60 g hakitud mandleid

Täidis ja kaunistus:
4 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
maasikaid (ei oska öelda, kui palju - ise panin nii palju, et vahekiht ja koogi pealmine kiht said mõnusalt kaetud)

Kõigepealt katta ahjuplaat küpsetuspaberiga ja keerata ahi 175 kraadi peale. 

Seejärel sulatada või ja jätta jahtuma. Mõõta valmis nii põhja kui beseekihi jaoks suhkrud ja segada jahu küpsetuspulbriga.

Eraldada kolmel munal kollased ja valged. Mikserdada munakollased, terve muna ja suhkrud helekollaseks. Segada käsitsi hulka jahu ja sulatatud või. Määrida saadud taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Seejärel mikserdada munavalged. Umbes poole mikserdamise peal hakata vähehaaval suhkrut lisama. Mikserdamine lõpetada siis, kui munavalged on muutunud tihkeks ja kohevaks vahuks. Jagada mass lusika abil kuhjakestena taignale ja siluda ühtlaseks kihiks. Poolele koogile raputada peale purustatud mandlid (see osa, mis jääb pealmiseks kihiks) ja küpsetada ahju alumises kolmandikus 175-kraadises kuumuses 20 minutit.

Lasta koogil täielikult jahtuda. Seejärel lõigata kook pooleks ja asetada alumine kiht tordialusele. Sinna peale määrida suhkruga vahustatud vahukoor ja tükeldatud maasikad. Siis panna peale koogi pealmine kiht, määrida see samamoodi vahukoorega ja kaunistada maasikatega.

Kook on kõige parem just teisel päeval, sest siis on saanud ta piisavalt imbuda ja on mõnusalt mahlane.


No comments:

Post a Comment