Monday, May 28, 2012

Boeuf Bourguignon a'la Julia Child

Kui ma oma toidublogiga alles algust tegin, sattusin vaatama filmi Julie & Julia. Film räägib just nimelt toidublogimisest ja Ameerika (tele)kokk Julia Child'st. Filmist jäi kõrvu selline keeruline nimi nagu seda on boeuf bourguignon. Tegelikult on keerulise nime taga küllaltki lihtne (aeganõudev kuid siiski lihtne) roog - burgundia lihapada - punases veinis hautatud veiseliha ning peekon mooritud sibulate ja seentega.

Peale filmi vaatamist ei saanud ma sellest nimest üle ega ümber. Tutvusin Internetis inglise keelsete retseptidega, tutvusin nendega veel mitu korda ja tulemuseks oli see, et mul on sobivat ahjunõud vaja. Pika otsimise, kaalumise ja arutamise tulemusena otsustasin kolme liitrise emailimata malmpaja kasuks. Kui pada mu kööki saabus, tegin ära kohustusliku rasvapõletuse (vajalik info siit) ja paja sisseõnnistamiseks tõin koju boeuf bourguignoni materjalid.

Ma ei tea, kas asi on selles, et ma pole harjunud veiseliha sööma või selles, et ma olin selle roa valmistamist niiii kaua oodanud ja selle kohta nii palju kiidusõnu lugenud, kuid minu jaoks jäi tulemus oodatust lahjem. Liha oli küll pehme ja hea, kuid minu jaoks ei olnud see mitte midagi nii erilist, kui ma oodanud olin. Aga kokkuvõttes sai kogu pajaroog söödud ja kõhugi sai täis - lõpp hea, kõik hea! Kuid tõenäoliselt jääb see siiski mu viimaseks veiseliha postituseks.

Retsept on originaalretsepti eesti keelne koopia. Mina jätsin olude sunnil välja ainult seened - mu teisele poolele ei maitse seened.

PS. Foto pole just kõige õnnestunud, aga olude sunnil polnud võimalust ka paremat enam teha.

170 g kamaraga peekonit
1,2 kg hautamiseks sobilikku veiseliha
1 sl oliivõli
1 porgand
1 sibul
1 tl meresoola
1/4 tl jahvatatud musta pipart
2 sl jahu
750 ml täidlast noort punast veini (Chianti)
475-700 ml veiselihapuljongit
1 sl tomatipastat
2 purustatud küüslauguküünt
1/2 tl kuivatatud tüümiani või 1 tl värskeid tüümianilehti
1 murendatud loorberileht

Veiseliha lõigata 5x5x5x5 cm kuubikuteks ning kuivatada kuubikud korralikult majapidamispaberiga - nii pruunistub liha paremini.

Eemaldada peekonilt kamar ja lõigata see 0,6 cm paksusteks ja 4 cm pikkusteks ribadeks. Keeta peekonit koos kamaraga tasasel tulel 10 minutit ning seejärel kurnata.

Panna ahi 200 kraadi peale.

Kuumutada ahjupotis (peab olema nõu, mida saab ka pliidi peal kasutada) oliivõli ning pruunistada seal peekonitükke 2 - 3 minutit. Seejärel eemaldada see potist ja tõsta kõrvale.
Kuumutada pott koos selles oleva õli ja peekoni praadimisrasvaga hästi kuumaks. Pruunistada osade kaupa veiseliha, kuni kõik küljed on ilusti pruunistunud. Tõsta kõrvale peekoni juurde.

Samas potis pruunistada viilutatud sibul ja porgand. Panna veiseliha ja peekon tagasi potti, maitsestada soola ja pipraga ning raputa üle jahuga. Segada kõik läbi ning panna 4 minutiks ahju keskmisele restile. Segada uuesti ning küpsetada veel 4 minutit. Võtta pott ahjust välja ja keerata ahi  160 kraadi peale.

Valada potti vein ning nii palju veiseliha puljongit, et liha oleks vaevu kaetud. Lisada tomatipasta, küüslauk, maitsetaimed ja peekonikamar. Lasta pliidil keema tõusta. Panna ahjupotile peale kaas ning panna ahju alumisse kolmandikku küpsema. Vajadusel reguleeri kuumust nii, et vedelik kergelt "podiseks" (ingl.k. simmer). Liha küpsetada 2,5 kuni 3 tundi. Liha on valmis siis, kui kahvel lihtsa vaevaga lihatükid läbistab.

Seened (Champignons sautés au beurre)
450 g šampinjone
2 spl võid
1 spl oliivõli

Kuumutada õli ja või. Kui või lakkab vahutamast lisada seened. Kuumutada pidevalt segades 5 minutit. Kohe kui seened hakkavad kergelt pruunistuma, eemaldada need tulelt ja tõsta liha valmimiseni kõrvale.

Sibulad (Oignogn glacés à brun)
18-24 kooritud pärlsibulat
1,5 sl võid
0,5 sl oliivõli
125 ml veiselihapuljongit
soola, jahvatatud must pipart
pool loorberilehte
4 petersellivart
0,25 tl tüümiani

Panna maitsetaimede bukett marli sisse ning siduda niidiga kokku. Koorida sibulad. Kuumuta õli ja või suurel pannil ja pruunistada sibulad võimalikult ühtlaselt umbes 10 minutit. Maitsestada, lisada puljong, maitsesta soola ja pipraga ning lisada maitsetaimede bukett. Kuumutada kaane all madalal kuumusel 40 kuni 50 minutit. Sibulad peavad jääma täiesti pehmeks, aga hoiavad veel kuju ja vedelik on enamjaolt aurustunud. Eemaldada maitsetaimed ning panna liha valmimiseni kõrvale.

Kui liha on valmis, valada haudepoti sisu teise poti kohale asetatud sõelale. Eemaldada kamar. Pesta haudepott ning tõsta liha ja peekon sinna tagasi. Lisada seened ja sibulad.

Keeta kastet paar minutit tasasel tulel. Kastet peaks olema umbes 625 ml. Kastme paksus on paras, kui sisse torgatud lusikale jääb õhuke kiht kastet. Kui kaste on liiga vedel, keeta see kokku. Kui on liiga paks, lisada veiselihapuljongit. Kontrollida maitsestatust ning valada liha ja juurviljade peale.

Kohe serveerides, lasta hautis pliidil veel paariks minutiks keema tõusta. Hiljem serveerides, jahutada toit maha, säilitada külmikus kuni serveerimiseni. Umbes 15-20 minutit enne serveerimist lasta hautisel keema tõusta ja keeta tasasel tulel 10 minutit, vahepeal segades ja liha ning aedvilju kastmega kattes.

Serveerida  keedetud kartulite või kartulipüreega.


No comments:

Post a Comment