Saturday, April 21, 2012

Suitsukalasalat kauboikartulitega ja vutimunad hollandi kastmega

Alustama peaks kalast. Oleme tüüpiline perekond, kes hoolimata kala- armastusest, söövad kala väga harva. Põhiline mõjutegur on värske kala kättesaadavus. Kohalikus poes on müügil ainult tavaline külmutatud kalafilee ja poolfabrikaadid kalapulkade näol. Külmutatud kalafilee kvaliteet on aga selline nagu ta on - vahel satud täiesti söödava eksemplari otsa, kuid paljudel juhtudel satub toidukorvi mitmekordselt külmutatud kalasaak ja tulemuseks on praktiliselt söödamatu vesine mass. Ja kalapulgad, -burgerid ja muud vigurid on minumeelest õõvastavast jubedad! 

Ka linnas toidupoes käies on värske kala valik kesine - lõhe ja forell. Need on õigesti tehtult küll nii- nii head, kuid 13 eurone kilohind seab paratamatult ka meie nädalasele toidukorvile piirangud. Ja hoolimata hinnast, välimusest ja säilivuskuupäevast, on mul õnnestunud kaks korda osta söömiskõlbmatut lõhet, mis peale küpsetamist - maitsmist leiab oma koha prügikastis. Teine asi on jällegi see va päritolumaa - norra, norra, norra.. Eestis elades tahaks ju ikka värsket Eesti kraami.

Nüüd olen aga avastanud enda jaoks turuhoone kalaosakonna! No seal on tõesti kõike ja igal kujul. Alustades räimest lõpetades kohaliku forelliga. Ja nii ma sõitsingi koju värske eestimaise karpkala ja tükikese suitsukalaga :)
Teine teema on jälle munaga. Lapsena sai seda igal kujul söödud, aga nüüd ei võta suu sissegi. Muna käib ainult lahtiklopitult ja peidetult toidu sisse, kus ma selle maitset ei tunneks. Aga ühel päeval sattusin lugema artikklit vutimunadest ja nende kasulikkusest. See pani mind natuke nuputama - sööma ju peaks, et neid kasulikke aineid sealt kätte saada, aga siiski- siiski on ju tegemist munaga.. Tõsiasi on ka see, et vutimunad näevad lihtsalt nii üliarmsad välja, et kohe meelitab sööma. Seega tuli julgus kokku võtta ja ühe karbiga koju saabuda. Ja peita keedetud munad hollandi kastmesse :)

Salat:
6- 7 väiksemat kartulit
oliivõli
soola
pipart
suitsukala vastavalt soovile
1 punane sibul

Pesta koorega kartulid, lõigata need sektoriteks, maitsestada soola ja pipraga, valada üle natukese oliivõliga ning küpsetada ahjus 220 kraadi juures kuldseks. Lasta jahtuda. Seejärel asetada kartulisektorid taldrikule, lisada õhukesed sibulaviilud ja puhastatud suitsukalatükid.


Hollandi kaste:
100g võid (lõigata tükkideks ja panna natukseks sügavkülma)
2 munakollast
2 sl kohvikoort
0,2 dl valget kuiva veini
0,5 sidruni mahl
soola
pipart

8 keedetud vutimuna (keeta 3 - 4 minutit)

Kastme jaoks vispeldada kuumakindlas kausis munakollased, vein ja kohvikoor ühtlaseks massiks. Maitsestada soola ja pipraga. Seejärel tõsta kauss veevannile nii, et kausi põhi oleks veepinnast kõrgemal. Vesi ei tohi täielikult keeda vaid peab kergelt võbisema! Kastet tuleb pidevalt vispliga segada, kuni on näha, et see muutub paksemaks (munakollased ei tohi tükki minna, muidu on kaste untsus). Kui kaste on omandanud majoneesi taolise paksuse, tõsta see veevannilt ja hakata pidevalt vispeldades võitükke juurde segama. Lõpuks maitsestada sidrunimahlaga.

Koori keedetud vutimunad, lõika neljaks, aseta taldrikule ja vala üle hollandi kastmega.

Millegipärast on mul pilt antud toidust kaduma läinud!

No comments:

Post a Comment