Wednesday, March 28, 2012

Tarte Tatin





















Tarte tatin ehk klassikaline Prantsuse stiilis tagurpidi õunakook. Kõigepealt on selleks vaja sellist panni, mida saab kasutada nii pliidi peal kui ka ahjus. Mina kasutasin tavalist preapanni, millelt eemaldasin kõigepeal pannisaba. Pannisaba võib kuumakahjustuste vältimiseks ahju panemisel ka fooliumiga katta, kuid ma ei hakanud sellega igaksjuhuks riskima.

90 g võid
1,5 dl suhkrut
6 hapukamat õuna
250 g lehttaigent

Koori õunad ja lõika need paksudeks sektoriteks. Eriti head jäävad hapukad ja kõvemad õunad. Määri vorm poole koguse võiga ja vala peale pool suhkrust. Seejärel lao pannile õunasektorid. Õuntele raputa peale ülejäänud suhkur ja võitükid. Kuumuta pliidil u 15 minutit, kuni suhkru on karamelliks muutumas. Õunad peavad saama karamellpruuniks, aga ilma lödiks muutumata. Ära sega! Kaneelikummardajana raputasin veel õuntele natuke kaneeli peale. Kata karamelliseeritud õunad sobiva taignakettaga (võiks olla natuke suurem, et taigna ääred saaks allapoole suruda). Küpseta kooki 180 kraadises ahjus u 20 minutit. Seejärel võta kook ahjust, lase paar minutit jahtuda ja kummuta koogialusele.

Kooki on kõige parem serveerida soojalt ja lisandina pakkuda jäätist või vahukoort. Kergelt hapuka sidruniparfeega on imehea!


No comments:

Post a Comment